Kraniosakral Terapi. Vad är det?

Kraniosakral Terapi. Vad är det?

Kraniosakral Terapi skapades av osteopaten Dr. W G Sutherland (1873-1954). Hans upptäckt var att livskraften uttrycks som vågrörelser i all levande vävnad.

Vår hjärna och ryggmärg flyter i cerebrospinalvätska, från kraniet/huvudet, till sacrum/korsbenet, som är ett slutet vätskesystem. Här kan man med mycket lätt beröring följa dessa rörelser som även existerar i hela vår kropp.
Ohälsa existerar när det uppstår hinder i det fria flödet, ex. vid stress, sjukdom och trauma, som ger en påverkan såväl fysiskt som emotionellt.
Vid Kraniosakral behandling arbetar terapeuten med sina händer och med mycket lätt och mjukt tryck på kroppen, assisteras klientens hela system till självkorrigering och hälsa.
Behandlingen kan ske med Biomekanisk Kraniosakral terapi eller Biodynamisk Kraniosakral terapi, som är en mer utvecklad form av behandling som öppnar upp för djupare och mer omfattande läkeprocesser.
Människan har förmågan till konstant självläkning. Vår livskraft och ursprungliga hälsa finns alltid tillgänglig. Hela livet igenom!

Vad kan behandlas?
Man kan behandla/lindra många av de problem som kan uppstå i kropp och psyke, några vanliga exempel är:
Huvudvärk, axel-, nack- och ryggbesvär, ledbesvär och whiplashskador, kronisk smärta och fibromyalgi.
Graviditetsbesvär såsom illamående och foglossningssmärta. Koncentrationssvårigheter, utmattningssymtom, tinnitus, magbesvär, nedstämdhet, sömnstörningar och stressrelaterade problem.
Klienten är alltid påklädd under behandlingen.
Kraniosakral Terapi kan användas som förebyggande, behandlande och rehabilterande behandling.

Forskning
Under 1900-talet har kraniosakral behandling utvecklats i USA och England, där relaterade studier och dokumentation visat att denna terapiform har god effekt på en persons fysiska, emotionella och mentala hälsa. Även i Sverige pågår nu forskning om kraniosakral behandling. Forskningsprojektet har gått ut på att kunna visa effekterna med kraniosakral behandling vid bäckensmärta hos gravida kvinnor. I samarbete med Sahlgrenska Universitetssjukhus, Högskolan i Borås, tre primärvårds-områden: Göteborg, Södra Bohuslän, Södra Älvsborg, och Barnmorskegruppen AB i Göteborg utfört denna forskning.

120 patienter med foglossning (pelvic girdle pain) har innefattats i studien, varav 60 av dessa fått fem kraniosakral behandlingar vardera under 8-9 veckor. De andra 60 patienterna har fått stabiliseringsträning av bäckenet och lumbalryggen. Studien visade att det gav en tillräckligt stor smärtlindring på morgonen för att kalla den "signifikant" men att kvällssmärtan var i stort sett samma som den andra gruppen. En teori är att när man vaknar upp och har mindre smärta så blir det per automatik att man aktiverar sig mer och utvecklar smärta under dagen. Studien anses dock inte tillräcklig för att få kunna rekommendera kraniosakral terapi. Därför ska en ny och större studie med samma symtom, fast med fler kvinnor som ska få flera behandlingar göras. Forskningen har fått mer pengar till det här.
De har kontakter med andra representanter och akademiker för fortsatt forskning/ansökan från Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Karolinska Institutet.

Gilla oss på Facebook, klicka här!